30 July 2009

fina belajar makan..

Sabtu & ahad lepas aku cuba masak bubur nasi untuk fina..mula2 beras aku cuci bersih dan keringkan. lepas tu, blend sampai jadi serbuk tepung. ingatkan nak bancuh dengan air panas aje, tapi aku was2 takut beras tu tak masak sepenuhnya..takut fina sakit perut nanti. so, aku masak bubur dalam periuk sebanyak 3 sudu besar. lebih kurang 1 mangkuk kecil untuk fina. testing pertama, aku campurkan dengan ebm stok..fina makan 3 sudu kecil jer.terkulat2 dia nak hbskan.sekarang, bila hantar rumah kak ida aka pengasuh fina, kak ida bagi fina nestum yg dah siap campur dengan susu. letak dalam botol katanya.bagi fina makan pkl 11.30 pagi, sehari sekali.fina makan sikit jugak.time cuti sabtu ahad, baru aku bagi bubur nasi..start minggu ni aku bagi gak fina makan buah oren.fina hisap sikit2..nak pulak dia..kalau dikira2 minggu ni dah 2 minggu fina belajar makan solid food..perkembangannya tetap sama..makan sikit2, terkulat2, macam tak sedap jer..so fina, teruskan belajar makan ye..

bubur nasi ciptaan mama fina..

fina yang tertekan time makan..


ye la2..mama bagi 3 sudu jer..susah betul nak makan..

29 July 2009

kenapa...

kenapa ye, time kita tak kacau orang, orang sibuk2 hal kita..padahal org tu bukan ade kaitan dan yg paling rapat dengan kita pun..bila kita sibuk hal orang, orang tak suka pulak..ha, berbelit2 dah ayat aku ni. tak pe, yang penting aku faham..yang peliknya, time kita susah orang tak tau pun..orang hanya bercakap berdasarkan tafsiran..dipendekkan cerita merepek nih, kalau kita tak kacau orang, orang yang menyibuk2 kacau kita..ada faham kaa...apepun yang penting ialah UTAMAKAN DIRI SENDIRI DAN KELUARGA DAHULU dalam semua perkara yang kita buat..lagi banyak faedahnya..fikir positif..orang lain hanya tau bercakap dan bercakap..dapat ape..tak dapat ape pun..dapat dosa ade lah..susah dan senang biar kita yang tentukan hidup kita.. mcm ayat dlm buku DR Tuah..hidup ini begitu singkat untuk disia2kan dengan perkara yang tidak mengembirakan..lebih baik fikirkan cara bagaimana untuk mencapai impian dalam hidup kita daripada memikirkan benda2 remeh seperti ini..apepun..teruskan kehidupan dengan tenang..moga pengalaman yg diperolehi mematangkan lagi diri kita..

28 July 2009

Update EBM stok..


Mega sale...clear stok susu...
Minggu lepas aku check stok EBM stok fina..ade 16 bekas yg dah expired.1 bekas dalam 3-4 oz. so, lebih kurang 50 oz susu expired..sedih betul..susu tu aku simpan dari bulan 4. sekarang dah bln 7. kira 3 bulan kene la 'buang'..nak buat mcmana. rasa2 cara gunakan stok ebm fina kene diadjust semula. time aku keje fina minum 3-4 botol. itupun stok susu yg pam kat ofis. petang dan malam, jgn harap ler fina nak hisap botol.duk berkepit je dengan aku..sejak fina dah start makan, pam kat ofis pun rasa kurang..slalu 20 oz, skrg ni lebih kurang 16-18 oz jer..mintak2 bulan ramadhan ni tak menjejaskan supply susu aku..

ebm yang tinggal..ade la 50 lbh bekas.kira2 tahap selamat lagi..syukur alhamdullillah..rezeki fina..

Last day AYU..

Jom jalan2 bersama acik wa fina...la..la..la..

Plan awal aku dgn kak wa sabtu lepas adalah untuk menjadi AHLI RORINE kat kajang. aku memang dah tawar hati nak order stok kat bangi lagi.dengan stok lambat, kadang2 ade, kadang2 tak de.nak berniaga pun tak de mood..kan nak dekat2 raya ni..boleh lah pilih2 barang yg berkenan kat rorine tuh..memandangkan kami pegi awal, lebih kurang pkl 10.30pg sampai sana, jadi kedai RORINE tu pun belum buka lagi. kami menukar plan ke METRO KAJANG dulu..jalan2 bawak fina. dah la stroller fina tak bawak..naik lenguh la tangan nak mendukung fina..acik wa fina, sampai nak terjatuh la kat tangga tuh.ha2..baru tau fina tu "ringan". tapi memang bagus bawak fina..tak meragam pun. bila dah ngantuk sgt, fina tertidur sambil menyusu kat tepi display cadar dalam parkson tuh..

so, lebih kurang pkl 12 lebih, kami pun berjalan ke kedai rorine..ramai juga pelanggan2 kat sana, dan yg penting layanan memang puas hati..sempat la kami berdua shopping kasut..fina, tunggu dapat jalan dulu ye baru mama belikan kasut..

ni la acik wa aka mama angkat fina..ready fina..cik wa nak bawak fina jalan2..

tgh kepenatan duk kat baker cottage metro kjg..baru lepas mkn roti lorr

jom possing dgn mama pulak..(makin slim mama ni kan..hu2)

Hari ahad pulak, kami ke rumah kak lin..ade majlis harijadi aina&syikin..dah besar dah anak mek lin..kejap jer kan...aina dah 3 tahun, syikin setahun.HAPPY BIRTHDAY.pekena nasi kerabu, popiah goreng, kek coklat..mmm, sedap.....

tak sempat possing dalam rumah, kat luar pun jadi la...

27 July 2009

Baba fina tak de..

Sabtu lepas abg balik kg kat terengganu. tengok adik ipar aku yg sedang sakit di hospital kuala terengganu..ita keguguran anak ketiga dan kena jangkitan kuman. sian ita, harap2 ita cepat sembuh..rasa macam sayu je pulak time nak hantar abg naik bas. ye la, dah lama tak kene tinggal. rasa last hantar abg naik bas time tunang dulu ler (tapi baju sejuk (purple) tetap sama, sakit mata tengok) nasib baik fina ade teman mama..kejap je abg balik kampung.3 hari.isnin malam abg akan pulang kembali ke pangkuan kami berdua..apabila berjauhan, kerinduan bersarang dilubuk hati..itu lah keindahan alam rumahtangga..saling mengingati dan saling melengkapi..

Vote me... breastfeeding photo contest..

lokasi : tesco semenyih
SILA KLIK

22 July 2009

Tak larat ler..

Aku poser ganti harinih...last year, tinggal 2 hari. itupun sebab time tu tengah mengandungkan fina. kalau ku tahu begini, sure aku poser penuh tahun lepas..seksa nak bayar balik.woooo, tak larat sangat2..rasa haus semacam. kaki pun ketar. badan berpeluh2..dah sekerat harini, tinggal beberapa jam nak buka puasa..kalau buka sekarang, rugi la..macam budak2 baru belajar puasa la pulak..macamana la keadaan aku time bulan ramadhan nanti..ke sebab aku pam susu..itu yg menyebabkan aku rasa tak larat..entahlah..jadual pam susu seperti biasa..tadi first sesi, dapat 8 oz, yg second 5 oz, sesi yg ketiga tak tau la lagi..harap2 boleh la aku bertahan sampai maghrib menjelang..dah la maghrib lambat masuk sekarang..waaaa....sungguh2 menguji tahap kesabaran..nampaknya balik ni, tak masak ler..bungkus aje la..tak larat dah nak masak2..

21 July 2009

Dah hbs cucuk dah..


tengah tunggu giliran, duk je dulu dalam stroller tu..malas mama nak pegang..




Akhirnya fina telah selesai disuntik dos2 yg sepatutnya..dos untuk 6 bulan..lepas ni, tunggu setahun, baru cucuk lagi..sepatutnya appointment awal bulan, memandangkan fina deman campak&c/pox awal bulan haritu, so baru harini aku bawak fina untuk regular checkup kat klinik. fina naik 500gram lagi...so berat fina sekarang adalah 9 kg....ok la, ikut graf lagi..ingatkan lepas demam haritu, kurang sikit..rupa2nya naik jugak berat fina..ye la, orang demam tak de selera, tapi fina still menyusu macam biasa..selera fina tak sakit, yang sakit badan fina jer..so, nurse tu nasihatkan aku untuk beri bubur nasi..tak digalakkan bagi nestum.ye la, nestum tu kan kira instant food gak..aku ni belum ada masa yg betul2 sesuai lagi nak buat bubur nasi fina..ingatkan hari sabtu ni dah boleh start la..nurse tu ajar, beras tu cuci, keringkan, pastu blender halus..so, bila nak buat bubur, just masak je kejap dan boleh campur dengan sayur, kentang, ikan atau ayam..mmm,nak buat time tak cuti ni susah sikit laa..balik keje jer dah macam2 keje rumah kene bereskan..kalau cuti tu, baru ada masa nak buat..nanti la fina ye..minggu ni fina makan je la nestum tu dulu..hari sabtu ahad ni, mama buat bubur untuk fina..check yang lain, ok jer..berat ok, kesihatan ok, cucuk pulak, fina nangis kejap je tadi..lepas je sampai rumah terus tidur..keletihan sangat..fina sekarang ni memang kuat tidur..agaknya mungkin sebab beralih bulan kot....


bestnya dapat tidur kat rumah kan..boleh tayang2 peha tuh..

20 July 2009

Dah pandai duduk...

gaya2 mcm terror duduk sendiri, dah ada dah...comel je mama tengok..tak lama lagi blajar2 duduk sendiri ye fina..mama rasa kan, rambut fina ni, makin hari makin berombak2 pulak..(mmm, nampak serabut sikit pun ade..ikut sape la tuh..hi2..)

Fina & sesi melentang la pulak..


Dah penat2 meniarap, fina guling2kan badan pulak..walaupun fina ni kategori 'montel' tapi fina jenis yg aktif..kadang2 lepas bangun tidur je, terus meniarap..dan satu kepantangan fina sekarang ialah bengis betul time nak lap hidung dia yg kluar selsema tuh..siap ditepis2 nya dengan tangan..(da la lubang hidung kecik..bersarang...org nak bersihkan tak bagi pulak..memang mama tak puas hati tau bab hidung bersarang nih..siapla mama kerjakan sampai clear..)

Fina & sesi meniarap..




Melaka part II



ni time berpossing kat hotel mitc melaka..sampai naik malas la abg nak ambik gambar aku & fina...dah macam rupa baby boy pulak fina ni..cari skirt susah sangat..pakaikan seluar je senang..






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails