28 September 2009

1 Syawal 1430 Hijrah





Keluarga kami di pagi 1 Syawal, 20 September 2009.
Lokasi : Rumah ayah @ Felda Bukit Rokan Utara, Gemencheh
Tema baju raya : Warna purple
Fina : Baju Kurung Kedah dengan jahitan manik oleh Mama Fina
Menu pagi raya : Rendang Cili Api Kambing, Rendang Merah Kambing, Kari Kambing, Lemang, Ketupat, Kuah Kacang (poning asyik makan kambing yo, ayah korban 2 ekor kambing rayo nih)
Agenda hari raya:
Raya Pertama : Beraya ke rumah Mak Normah, Balik Kampung Pondok Kempas, Selandar (Rumah Mak&Abah, rumah paklong, rumah nekngah) Malam, singgah ke Tampin rumah bapa saudara Umi
Raya Kedua : Petaseh, Seremban, Tampin (Rumah sedara Umi)
Raya Ketiga : Jempol (rumah nazrah), Serting (rumah suzi)
Raya Keempat : Berehat di rumah.
Raya Kelima : Balik Kampung (Rumah nenek Sarah, rumah nenek Birat, Rumah Mektam), malam ke Bukit Rokan (rumah b.man)
Raya Keenam : Servis keta di Bahau, Malam acara BBQ kat rumah ayah
Raya Ketujuh : Balik ke Kajang, beraya ke rumah Kak Na & Abg Nan di Penjara Kajang
Raya Kelapan : Ke Setapak (rumah Kak tie) dan Kajang (rumah makcik Ana)

17 September 2009

Selamat hari raya

Tahun ni turn raya di kg aku. memang tiap tahun begini, raya ikut turn. kalau raya puasa kat N9, raya haji di Tgganu, dan begitu la sebaliknya. Esok kami akan pulang ke kampung. Kejap je rasanya dah nak berakhir Ramadhan. Moga2 dipanjangkan umur bertemu Ramadhan yang akan datang.

Di kesempatan ini, aku ingin menyusun jari sepuluh memohon ampun dan maaf kepada semua ahli keluarga, keluarga mertua, sanak saudara, teman taulan, sahabat handai andai ada terkasar bahasa, tersilap bicara, tutur kata dan perbuatan yang tersentuh hati, mohon diampuni. Sebagai insan biasa, kita tak lepas dari melakukan kesilapan. Semoga Syawal yang menjelma mengeratkan lagi hubungan ukhwah antara kita. Kepada suami tercinta, mohon ampun dan maaf dari hujung rambut ke hujung kaki atas segala kesilapan dan kesalahan yang sedar atau tidak, serta mohon halalkan rezeki yang diberikan selama kita hidup berumah tangga.
Dah last day keje ni, sempat lagi aku jahit manik baju fina..sebenarnya aku ni memang tak berminat kerja2 menjahit nih. tapi disebabkan nak jadikan baju fina tu 'berseri2' so, try juga jahit manik sampai hbs. Tema kami tahun ni warna purple.Syawal kali ini lebih bermakna dalam kehidupan kami suami isteri dengan kehadiran puteri tersayang NUR AZWA SAFRINA.


Baju raya fina

14 September 2009

Poser & BF...

Sesi pam pagi di bulan pose. purata 6-7 auns. time ptg, kurang sikit susu.

Dah lama aku tak letak n3 baru dlm blog ni. bukannya tak de masa, cuma rasa malas je.Harini dah hari ke-24 Ramadhan. Syukur, aku boleh menarik nafas lega kerana cabaran BF semasa berpuasa dapat aku hadapi dengan lancar. Stok susu masih cukup untuk mengenyangkan perut bulat fina tuh. Cuma aku tak penah lagi tinggalkan makan kurma & minum horlicks+oat+nestum setiap hari time sahur. Makanan lain, semua aku makan. Almaklum ler, time poser ni la byk juadah2 yg sedap senang dapat.

Sesi pam pun berjalan seperti biasa. kadang2 untuk sesi yg pkl 4 tu aku ponteng gak sesekali. lagipun waktu keje aku balik pkl 4.30 ptg. so,sempat la nak direct BF fina time balik keje. tak yah nak pam2 lagi. Purata susu 1 hari time keje masa bulan poser nih 13-14 auns, lebih kurang 4 botol jer. memang berkurangan jika dibandingkan dengan bulan lain, selalunya, dapat stok 5 botol sehari. tapi cukup untuk stok harian fina. lagi 1 botol, aku topup guna frozen EBM jer.
Apepun, sebenarnya tak la sesukar mana BF time poser nih rupanya. Yang penting tetapkan tekad, usaha dan teruskan perjuangan demi anak tercinta.

07 September 2009

Fina belajar merangkak




Sejak fina dah masuk 8 bulan nih, fina tengah rajin blajar merangkak. tapi merangkak stastik jer la. tak gerak mana2. gerak2 punggung dia jer. pastu luruskan kaki & tangan ala2 nak pumping. lagi satu, fina duk mengiring ala2 nak blajar duduk. minggu lepas fina tak nak nyusu sangat time siang. 1 hari 2 botol jer. slalu aku bekalkan 5 botol sehari. 4 fresh ebm dan 1 frozen ebm. tapi makan dia nak aje. sekarang ni, time kitaorg buka poser,dia pun nak join skali gak. bagi la dia rasa2 makanan tuh. dah pandai dah, tengok je org makan. terkulat2 nak makan skali. Time aku balik keje, fina BF seperti biasa jer. malam pun gitu. bangun 3-4 kali nyusu. ntah2, fina ni tgh nak ringankan badan dia kot. biar sng sikit merangkak.

04 September 2009

1982-2009

KU PANJATKAN KESYUKURAN YANG TIDAK TERHINGGA KEPADA MAHA PENCIPTA KERANA MASIH MEMINJAMKAN NAFAS-NAFAS INI UNTUK AKU MENGECAPI KEHIDUPAN. TIADA HADIAH PALING BERHARGA YG AKU HARAPKAN DI HARI LAHIR KU INI, CUKUPLAH DENGAN KEHADIRAN INSAN2 TERSAYANG YANG TETAP BERSAMA AKU KETIKA SUSAH&SENANG, SUKA&DUKA, TANGIS&GEMBIRA.MOGA PERJALANANKU SETERUSNYA DIPERMUDAHKAN OLEH-NYA.AMIN.


Cinta Hati Ku - ABG&FINA, Terima kasih atas segalanya ..

02 September 2009

Happy Besday 2 my SisTer.. 2 sEPt


SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN KEPADA MAKSU FINA, ASLIANA @ YANA @ MAKSU GMUK YANG KE 16 TAHUN. SEMOGA TERCAPAI CITA2 DAN BERJAYA DALAM KEHIDUPANNYA. KAMI SEKELUARGA AMAT MENYAYANGINYA DAN MUDAH-MUDAHAN DIA BELAJAR UNTUK MENGHARGAI ERTI KASIH SAYANG ITU...

n3 for ikien

Semalam member baik aku, ikien sms. tanya aku mengenai puting susu yang aku guna utk fina time hantar rumah pengasuh. Ikien tengah prgnant anak kedua rasanya. aku pun tak sempat nak tanya. kalau betul, tahniah utk ikien&keluarga. mudah-mudahan selamat semuanya dan harapan aku agar ikien memberi yang terbaik utk baby barunya iaitu SUSU IBU. Dan harapan aku jugak, agar ikien dapat meneruskan Penyusuan Susu Ibu Secara Eksklusif iaitu hanya susu ibu diberi sehingga bayi berusia 6 bulan. Tiada makanan tambahan atau air masak. Insyaallah, kalau niat dah ade dalam hati time pregnant ni, mudah-mudahan tercapai hajat nak BF baby tu nanti.


Berbalik kepada soalan ikien tu, sebenarnya fina guna puting susu biasa aje. puting susu warna kuning tuh. yang warna putih keras sikit kan. Tapi sekarang ni fina dah boleh guna ape2 puting. time aku ade, baru dia direct BF. jangan haraplah dia nak botol. Yang penting kene ajar baby guna botol time dalam pantang lagi. seelok-eloknya semasa bayi berusia sebulan. kalau terlalu awal, takut bayi 'keliru puting'. kadang-kadang ade bayi bila dah senang guna puting susu,dah tak nak hisap direct dengan ibunya. tu yang menyebabkan BF tak dapat diteruskan. memang ade pendapat pakar laktasi, tidak menggalakkan penggunaan botol. suh guna cawan @ 'feeding cup'. isunye tetap sama la, tak nak bayi 'keliru puting', tapi terpulang pada ibu2. bagi aku, tak kisahlah guna feeding cup ataupun botol, yang penting ibu2 dapat terus memberikan susu ibu kepada bayi dengan ape cara sekalipun.asalkan, perut bayi kenyang.


Ade gak aku terbaca kat laman SUSUIBU.COM yang boleh aku kongsikan dengan ikien. Try gunakan puting/botol MAM. Ade ahli SusuIbu share pengalaman dia gunakan puting ni. mula2 anak dia tak nak nyusu guna puting biasa, bila dia try puting ni, anak dia nak dah botol. rasanya bentuk puting ni memang direka khas seakan-akan puting ibu. ade 'kepet' kat tengah puting untuk kurangkan pengaliran susu terlalu cepat. so, bayi tak la tersedak dan rasa puting tu lembut jer. kalau tak jumpa produk MAM ni, aku rasa ade jenama biasa gak. mcm anakku, fiffy, pureen. cuba cari yang seakan-akan bentuk puting MAM tu ye. kat bawah ni aku sertakan gambar yg aku search dari mr. google. Harap dapat membantu.



Pesanan penaja dari aku, kalau dapat belilah buku PANDUAN PENYUSUAN SUSU IBU BAGI IBU BEKERJAYA, RM10 harganya (boleh beli on9 jer) tapi memang banyak ilmu yang boleh digunakan untuk diamalkan semasa dalam pantang dan start keje nanti. Kalau ade peluang, pegi kelas Persediaan BF dan pilihlah pam susu yang baik mengikut kemampuan dan yang sesuai digunakan semasa bekerja nanti. Aku ni pun baru belajar,aku cuba bantu dan kongsi ilmu aku ni setakat yang termampu. Moga2 dapat membantu menjayakan matlamat BF bakal anak buah baru aku tu ye. Salam Ramadhan dari kami sekeluarga.

01 September 2009

Fina 8 bulan


Harini 1 September 2009, genap sudah umur fina 8 bulan. Aku amat2 bersyukur kerana berjaya BF fina sejak hari pertama fina lahir sehingga ke hari ini. InsyaAllah, aku akan teruskan perjuangan aku sehingga fina berumur setahun. itu target utama aku sekarang. Sejak dah masuk 8 bulan ni fina punye perangai pun macam2 ada..kadang2 tak terlayan rasa nya..tapi fina lah menjadi penyeri rumah tangga kami. (nak tak nak mama layan aje la..baba tu yg manjakan adik sangat. tu pasal ler fina jadi gini kan..ha2..)apepun aku rasa bahagia bila memiliki sebuah keluarga. Itu la harta yg paling bernilai buat diri aku. Mudah-mudahan fina menjadi seorang anak yg baik. Antara perkembangan terkini fina sejak masuk 8 bulan ni:

  • Fina dah 10 kg sekarang. (timbang berat guna timbang buah nenek kat kg tgganu haritu)
  • Baru belajar nak merangkak. angkat2 buntut kedepan & belakang.
  • Menangis bila tinggal seorang. (Ni memang dari dulu, tapi sekarang ni makin teruk pulak, aku nak pegi dapur pun susah)
  • Dah kenal orang.
  • Dah pandai makan, kalau time buka puasa tu, dia pun sibuk nak join skali. aku selalu bagi fina rasa buah kurma, buah epal, tembikai, nasi putih, dan yg terbaru biskut baby.
  • Kuat berpeluh, badan terlebih sihat kot.
  • Pernah makan kertas. (ha2..baba, bagi fina main kertas lagi, kuar pun kertas ler)
  • Rambut fina lebat kat belah depan jer.Kerinting pulak jadinya bila dah 8 bulan nih.
  • Mulut dah bising2 dah. nak belajar bercakap agaknya.
  • Mandi air panas lagi. kalau mandikan dia air sejuk, buat suara tak tahan sejuk ler.
  • Suka bila nak pegi berjalan. Tak buat hal la kalau nak shopping tuh.
  • Pandai dah jalan2 naik motor dgn mama&baba.
  • Suka masukkan mainan atau ape2 yg boleh dimasukkan dalam mulut.
  • Kadang2 kuat mengamuk gak.
  • LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails