29 October 2015

Akit..akit..

Fittriah tak tidur lena 2 hari lepas. Sekejap bangun menangis, bf pun macam tak tenang. Saya sapu minyak angin kat perut dia sebab risau dia kembung perut. Dah pukul 5 pagi baru dia boleh tidur nyenyak. Keesokan harinya, balik daripada ambil dia kat taska saya perasan bila saya dukung dia, dia merengek tiba-tiba. Saya ingatkan sakit sebab tertindih kaki dia kat tali handbag. Bila dah sampai rumah, masa dia tengah main kereta mainan, dia terjatuh & menangis, lepastu baba dia ambil dia dan baru perasan jari kelingking kaki lebam dan biru. Saya sapu minyak gamat. Malamnya dia tak lena tidur lagi, pandai pula nangis sambil usik kaki dia cakap "akit..akit"..

Semalam saya EL, risau keadaan Fittriah yang kakinya bertambah bengkak. Hampir keseluruhan jari kelingking dia biru dan ada gelembung air. Petangnya kami bawa Fittriah ke Klinik di Kajang. Doktor cakap Fittriah kena jangkitan kuman dan jika dibiarkan mungkin akan berjangkit ke bahagian lain pula. Doktor beri suntikan antibiotik dan beri ubat makan antibiotik yang perlu dihabiskan selama 5 hari. Malam tadi, gelembung jarinya pecah sendiri masa dia tengah tidur. Keluar darah bercampur nanah. Alhamdulillah, malam tadi Fittriah dapat tidur dengan lena. Mungkin dah hilang rasa bisa lebam jarinya.

Doktor tak beri balut atau sapu apa-apa ubat. Biarkan luka jari Fittriah kering dengan sendiri. Cuma kalau boleh elakkan daripada terkena air atau luka tu basah. Tadi Teacher nya beritahu kuku Fittriah dah tercabut. Saya rasa dalam seminggu juga sakit kakinya itu akan sembuh.

Budak-budak kan, bila kaki dah sakit gitu pun dia masih aktif bermain tak duduk diam. Bila jalan, dia pijak kaki dia sambil jari kelingking tu ternaik sebab dia nak elakkan sentuh lantai. Bila dah ada rasa sakit, dia akan usik jari dia sambil cakap "akit..akit..akit"

Mama doakan Fittriah cepat-cepat sembuh ya!

26 October 2015

Fiqah & Fittriah

Si putih selepok saya ini lagi 2 bulan nak masuk 4 tahun. Insyaallah, hujung tahun ini saya rancang nak buat Majlis Kesyukuran untuk sambutan birthday Fiqah dan Fina. Combine teruslah si bongsu Fittriah yang lahir bulan Mac sebab besday Fittriah yang setahun dulu telah cancel majlisnya. Fiqah tahun depan tak confirm lagi nak masukkan dia sekolah untuk 5 tahun ke tak. Bulan Ogos lepas saya ada mohon untuk dia masuk ke Taska PASTI, tetapi tak pasti tau lagi dapat ke tidak. Taska dekat dengan area rumah, belum survey. Kalau ikutkan babanya, dia nak hantar anak ke taska umur 6 tahun nanti.

Alkisah bila Fiqah dah masuk usia 3 tahun ke atas, pagi-pagi akan badmood bila bangun tidur terutamanya bila hari bekerja lah. Nak saya layan dia dahulu, lap muka dia dengan tisu basah, cakap elok-elok barulah dia akan ok. Tak nak turun dari rumah dengan babanya, nak saya hantar ke kereta. Ada sekali tu, bila dah sampai depan taska, menangis tak nak pergi taska. Fiqah dah free diapers, cuma kadang-kadang bila di taska teacher akan pakaikan bila masa dia nak tidur. Setakat ini, Fiqah tak pernah lagi kencing malam. 

Sudah petah berbicara, sangat manja dan seorang yang soft spoken. Dia akan rajin buat sesuatu bila dipuji. Kalau nak suruh dia kemas mainan, kena  puji dia dahulu memang sampai bersih mainan dia kemas. Tapi bila sampai mood malas dia, suruh macamana pun dia tak nak buat. Pandai bercerita pasal kawan-kawan dia di taska - kawan baik dia Husna yang selalu dia sebut.


Si bongsu saya ~ Fitriah pula sudah berusia 1 tahun 7 bulan. Pandai merajuk dengan style berguling kat lantai dan menangis bila tak dapat sesuatu. Kuat makan walaupun badannya tak lah bambam macam akak-akak dia. Pantang tengok orang makan, dia sure akan makan juga. Bila makan kat rumah atau kedai makan, nak makan suap sendiri. Faham cakap dan arahan ringkas. Boleh panggil mama, baba, akak ika, akak ina. Kalau dia nak senang, dia panggil semua orang mama sahaja. Mainan kegemaran dia kat rumah ialah pinggan mangkuk mama kat dapur. Gigi Fitriah dah tumbuh semua kat bahagian gusi atas, gusi bawah pula tumbuh gigi kat tengah-tengah sahaja. 


23 October 2015

Fina Darjah 1

Diam tak diam dah hampir setahun Fina bersekolah Darjah 1. Alhamdulillah, Fina dah boleh membaca dan mengira dengan baik. Minggu ini sepatutnya ada peperiksaan hujung tahun, tapi disebabkan negeri Selangor cuti jerubu 4 hari, peperiksaan akan disambung minggu hadapan. Besar harapan saya agar Fina dapat memahami apa yang cikgunya ajar di dalam kelas dan dia seronok untuk ke sekolah tanpa ada perasaan jemu dalam menuntut ilmu. Perjalanannya masih panjang, baru darjah 1, pencapaian dalam akademik bagi saya bukan ukuran penting buat masa sekarang. Saya cuma inginkan dia belajar untuk faham. Bukan belajar untuk dapat nombor 1 dalam kelas. Saya tidak menafikan peperiksaaan salah satu ukuran prestasi untuk pelajar. Tapi untuk awal-awal tahun di sekolah rendah, biarlah dia belajar untuk memahami dahulu. 


 
 
Sepanjang pemerhatian saya hampir setahun Fina memasuki darjah 1, inilah kisah-kisah zaman permulaan sekolah rendahnya :

  • Kasut ada 3 pasang, sepasang dah tak muat, sepasang lagi dah berlubang kat bahagian depan kasut. Bab kotor memang menakjubkan. Baru hari pertama minggu sekolah, balik sekolah confirm kasut kotor. Fina tak pernah cuci kasut sendiri. Kalau nak kapur pun ikut masa dia suka.

    • Beg sekolah dah putus talinya. Masuk sekolah lepas raya berganti beg sekolah rendah dan sekolah KAFA.

    • Cikgu yang selalu dia cerita kat rumah ialah Cikgu Ang - cikgu yang ajar pendidikan jasmani. Bila Cikgu Ang tak datang, dia akan cakap kenapa Cikgu Ang tu selalu tak datang mama..Cikgu Ang tu dah tua. Lagi seorang Cikgu Handsome. Tak tahulah nama cikgu tu cikgu apa. Dia sangat ingat cikgu tu suruh panggil dia Cikgu Handsome.

      • Kawan rapat dia ialah Qaseh. Selalu cerita pasal Qaseh. Bila Qaseh tak pedulikan dia, dia akan mengadu dan menangis sambil cakap " fina sedih qaseh tak kawan Fina"..alala si Qaseh ni, memang adakala mengganggu sanubari Fina sangat-sangat.

        • Shopping, tetap menjadi agenda dalam kehidupan sekolah Fina. Dia rajin shopping di book shop sekolah dia.  

          • Botol air, selalulah hilang. Sudahnya saya bekalkan dia botol mineral sahaja.

Fina, selamat menjalani kehidupan yang seronok sebagai seorang kanak-kanak, pelajar dan anak. Jadikan semuanya sebagai kenangan manis yang terindah di alam persekolahanmu :)

Makan angin

Lepas Raya tempoh hari beberapa rancangan untuk membawa anak-anak berjalan makan angin dapat direalisasikan. Mula-mula kami bercuti ke Rumah Peranginan Port Dickson di Puteri Beach Resort. Apartment 3 bilik dan dilengkapi dengan kemudahan kolam renang serta hotel berhampiran dengan pantai. Saya ajak family along untuk turut serta. Suka anak-anak dapat berendam dalam air, puas mandi kolam pi mandi kat pantai pula - main pasir. Malamnya kami keluar makan seafood di kawasan nelayan pasir panjang.
Lepas check-out saya singgah pula beraya ke rumah kawan sekolah Suzi di Mambau, Seremban.

Kat swimming pool ;)
Ni masa nak balik, Fiqah dah nak demam sebab banyak tertelan air kolam:)

Percutian seterusnya : kami bawa anak-anak berjalan ke Paya Indah Wetland, Dengkil. Bayaran masuk ke sini adalah percuma. Sesuai untuk bawa anak-anak beriadah di waktu pagi. Tarikan utama kat kawasan ini ialah badak air dan buaya. Kalau nak pergi, kena datang masa jadual pekerja bagi makan badak dan buaya. Tak silap saya badak makan jam 10 pagi dan buaya jam 11 pagi. Kalau pergi time lain, kebarangkalian untuk tengok haiwan ini tipis sebab bukan time diorg keluar makan.

Depan area kawasan badak air
Ada badak 2 ekor, mak nya dengan anak nya. Masa kami datang, badak tengah makan daun. Senyap jer badak tu makan. Selepas itu kami ke kawasan buaya. Dalam tasik tu kami difahamkan ada lebih kurang 40 ekor lebih buaya tembaga. Nak tengok buaya-buaya beratur 1-2-3 lekuk, jantan betina kena ketuk, time pekerja bagi makan ayam jam 11 pagi. Besar-besar buaya kat situ. Sure anak-anak teruja dapat tengok live buaya kat situ. Kalau nak bawak tikar/makanan untuk picnic pun tak apa. Sebab boleh bersantai-santai bawah pokok sambil menikmati keindahan alam semulajadi yang telah dijaga oleh Jabatan Perhilitan.

Next trip: kita berendam semula! Kami terjah pula ke Kolam Air Panas Jasin. Sebab kampung saya dekat Selandar, jadi boleh pergi bawa anak-anak main air kat kawasan ini. Lagipun kami belum pernah sampai ke sini. Untuk info bayaran sila rujuk MPJ. Ayah, umi, yana adik saya dan daya sepupu saya turut join 3F berendam. Kat sini ada 2  kawasan, satu untuk waterpark dan satu lagi untuk mandi air panas. 

Mama dan Fittriah..jom berendam!
Kalau rasa nak rendam kaki sahaja kat kolam air panas, boleh pergi area kolam yang disediakan. Rasanya Fiqah dah fobia mandi kolam. Bila lepas berendam, malamnya sure demam. Jadi lepas ini kena kurangkan timing dia main air tu. Kena beri dia main sikit-sikit jer. Fina dan Fiqah pula, memang suka sangat dapat main air. Berendam lama pun diorang akan steady sahaja.

Cukup untuk percutian ringkas makan angin untuk bawa Fina, Fiqah dan Fittriah kali ini. Cuti hujung tahun belum ada rancangan nak pergi mana. Mungkin kami akan bawa 3F ke pulau...ataupun ke bukit...Masih dalam perancangan lagi.
 

Kenduri & Raya Haji

Bersawang sudah blog Mama 3F ni..Bila dah banyak sawang, kenalah sapu bersih-bersih sawang yang sedia ada dengan entry cerita tertangguh. 31 Ogos lepas telah selesai Majlis Sambut Menantu bagi adik ipar lelaki bongsu saya di Terengganu. Majlis belah pengantin perempuan berlangsung 2 hari sebelumnya. Isterinya orang sana juga, kampung sebelah. Jadi dekatlah jarak kami nak menghantar rombongan pengantin. Majlis berjalan lancar seperti yang dirancangkan. 

Moga bahagia berkekalan hingga ke akhir hayat buat Dik Yie dan Laila.






Selang beberapa minggu, kami pulang ke Terengganu untuk menyambut Hari Raya Aidiladha pula. Orang paling sibuk ialah abang - dari pagi sampai tengahari uruskan daging korban di rumah jiran. Menu raya tahun ini di Terengganu - tapai, ketupat palas, rendang nogori, daging goreng dan sup tulang. Tak ramai adik beradik abang yang balik kali ini sebab baru sahaja balik bagi meraikan majlis kenduri kahwin Dik Yie tempoh hari. 

Dah lama tak menulis, rasa ayat macam skema jer..ha2..Macam bentuk laporan sekolah. 
Sekian sahaja entry untuk panaskan enjin.
  

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails