Resepi makanan Farha (6-9 bulan)
Farha diperkenalkan makanan pejal pada usianya 6 bulan. Farha mudah menyesuaikan diri dengan menu baru dan tidak memilih makanan. Senang sangat ajar dia makan. Cuma ada pengalaman saya beri Farha bubur nasi campur dengan serbuk ikan bilis, Farha jadi muntah-muntah. Selepas itu saya tidak berani letakkan ikan bilis dalam makanan Farha.
Setiap pagi saya akan menyediakan bekalan Farha di Taska. Selalunya 2 menu iaitu buah dan bubur. Untuk menjimatkan masa, saya sediakan dahulu stok buah dan sayur dijadikan puri simpan dalam peti sejuk beku. Stok beras juga saya bekukan dalam bentuk kiub dan cara ini menjadikan bubur cepat kembang bila dimasak. Tempoh penyediaan 15 minit sahaja bubur dah siap.
Berikut cara saya buat stok makanan pejal Farha, banyak saya rujuk dalam group RESEPI MAKANAN BAYI di FB.
i) Beras sejukbeku
Saya guna beras Sumo. Basuh beras hingga bersih dan masukkan 3/4 dalam bekas kiub dan selebihnya masukkan air. Simpan dalam peti sejuk beku. Bila nak masak bubur, guna 1 kiub mengikut kuantiti bubur yang dikehendaki.
ii) Puri buah
Saya gunakan buah pir dan epal. Kupas kulit, kukuskan dan kisar hingga halus. Bagi buah naga dan mangga, tidak perlu kukus. Kisar dan simpan dalam bekas kiub. Bagi buah pisang dan betik, hanya leyekkan buah dan bagi pada bayi.
iii) Puri sayur
Kentang, labu, keledek , jagung boleh kukus atau rebus hingga empuk dan kisar hingga halus.
iv) Mirepox
Digunakan sebagai bahan perasa dalam bubur. Guna tomato, karot, bawang putih, bawang merah, batang saderi. Masak semua bahan dengan minyak, selepas sejuk kisar hingga halus. Bila nak masak bubur, boleh masukkan 1 kiub kecil.
v) Stok ayam
Tumis isi ayam dengan sedikit minyak dan bawang putih. Bila dah sejuk kisar hingga halus. Masukkan dalam bekas kiub dan simpan dalam peti sejuk beku.
Dengan penyediaan stok sejukbeku secara awal, ini akan memudahkan dan mempercepatkan penyediaan menu Farha setiap pagi. Selalunya stok sejukbeku saya akan sediakan di hujung minggu.
Stok puri labu, pir dan mangga yang telah siap. |
Tutup bekas kiub dan masukkan dalam peti sejukbeku. |
Contoh bekas kiub yang saya gunakan seperti dalam gambar. Saya beli dari Kedai DIY dan saiz ini sesuai untuk jumlah hidangan bayi.
Berikut menu-menu yang telah saya cuba:
Bubur kosong
Bubur nasi + karot
Bubur nasi + ayam + mirepox
Bubur nasi + labu
Bubur nasi + jagung
Bubur nasi + kentang
Bubur nasi + kentang + ayam
Bubur nasi + sup ikan merah
Puri keledek, puri labu, puri jagung (nyahbeku dan rendam dengan air panas)
Puri buah + oat
Puri buah + serbuk barli
Lempeng pisang
Tip elak sembelit : campurkan bubur dengan sedikit minyak zaitun sebelum beri pada bayi.
Comments
Post a Comment