20 March 2012

Puding Roti

Hilangkan stress dengan memasak;) Dah lama nak cuba buat puding roti. Last makan puding roti, masa jamuan makan-makan kat unit di ofis. Puan Norizan bawa sebekas puding roti untuk santapan unit. Yummy, memang sedap rasanya. Kalau makan orang punya memang sedap berganda-ganda kan. Bahan semua dah cukup, jadi mulakan operasi di dapur.

Bakar dalam oven gunakan mangkuk giaccomo yang paling laris di ofis.

Bahan-bahan

Untuk puding:
250 ml susu segar
4 keping roti
2 sudu makan gula halus*
1 sudu makan mentega*
1 biji telur*
1 sudu teh esen vanilla*
1 sudu kecil tepung jagung*
1 sudu besar kismis hitam*
bahan * gaul rata dan kacau

Untuk sos kastad:
1 tin susu cair
2 sudu makan tepung kastad
2 sudu makan gula

Caranya:-
Rendamkan roti yang dipotong 4 bersama susu segara selama 1/2 jam di dalam loyang.
Tuang bahan yang telah digaul rata *.
Bakar dalam ketuhar suhu 180 darjah selama 1/2 jam atau hingga masak.

Untuk sos kastad, gaul rata kesemua bahan dan didihkan sebentar atas api.
Tuangkan sos di atas puding semasa menghidang.


Ini puding roti yang telah siap. Dah selamat pun masuk perut dinikmati .


Tunggu dah sejuk baru sedap untuk dimakan.
Selamat mencuba.



4 comments:

  1. Sgt yummy, nak2 gambo yg last tuh... Heee

    ReplyDelete
  2. kaklong : nanti jap nk pos mangkuk tingkat ha..

    melati : ambik gambar aje?..nak puding, meh dtg Pelangi semenyih..

    ReplyDelete
  3. mudahnye cara buat...minta copy resepi ye :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails