31 December 2013

Bercuti

 Fiqah 2 tahun lah!
Sempena Birthday saya yang ke 2 tahun, mama dan baba bawa saya bercuti di Goald Coast Morib.  Saya dan akak Fina suka betul dapat main air puas-puas. 2 hari kami berendam bermain dalam air. Seronok. Kakak Fina main tak berhenti, naik gelongsor air, berenang sampai penat. Lain kali mama bawa kami bercuti ke sini ye, itu pesanan akak Fina.

Saya dah kesejukan ni...
Dah  habis bercuti di Morib, kami pulang ke kampung mama di Negeri Sembilan. Kat kampung saya main-main dengan akak-akak lain pula ~ kak anya&kak ya. Nenek beri kami main dengan rabbit. Nenek bela banyak rabbit kat kampung. Saya makan banyak buah rambutan kat kampung. Baba balik ke Jelebu untuk kerja, saya tinggal dengan akak Fina dan mama di kampung. Hujung minggu baba balik untuk jemput kami.

Hari Jumaat saya balik ke kampung nenek mama di Selandar. Ada sepupu mama kawin. Saya tengok pengantin di Masjid. Mama kata ada Majlis Akad Nikah. Esoknya baba bawa kami balik ke kampung lagi, tengok pengantin bersanding di rumah. Malamnya kami tidur di rumah nekyang&tokyang. Itu rumah nenek mama, jadinya mereka moyang kami lah.

Sebelum kami balik Semenyih, mama&baba nak bawa kami tengok haiwan di Zoo Melaka. Banyak haiwan kat sana. Ini kali pertama saya ke Zoo. Mama kata akak Fina masa kecil-kecil dah pernah datang Zoo Melaka. Mula-mula saya tengok ada persembahan burung-burung di pentas. Macam-macam burung ada. Pandai pula tu burung tu ikut cakap jurulatih. Selepas itu, saya tengok haiwan, ada rusa, seladang, kuda, ular, gajah, harimau, monyet dan banyak lagi. Bila saya letih berjalan, baba dukung saya.

Ini tempat wajib bergambar. Saya, akak Fina & baba.

 Mama kata mama nampak besar dalam gambar ada baby dalam perut.

Ini depan kandang Harimau.
Petangnya kami balik ke Semenyih. Dah habis bercuti di hujung tahun. Mama kata, lepas ini kami akan bercuti di kampung baba pula masa Tahun Baru Cina sebab Pakcik Azli nak kahwin. 


Birthday F&F

Cuti hujung tahun saya habiskan bersama keluarga di kampung, di samping membawa anak-anak berjalan makan angin. Kebetulan Along&family pun turut bercuti jadi saya sambut Birthday Fina dan Fiqah di kampung pada tarikh hari jadi Fiqah 25 Disember yang lalu. Combine sekali dengan akak Fina nya yang akan sambut Birthday pada New Year.

Mama tak larat nak buat kek besday FF tahun ini, jadi kita order sahaja dari kedai kek di Bahau ye.Ini kek pilihan mama untuk puteri-puteri tersayang :-

Kek Aiskrim perisa vanila &coklat..sedap!!!!!!!

Fiqah dah genap 2 tahun..Happy Birthday sayang ;)
Acara memotong kek..yeay!!!!
 

Bersama kak ya & anya.
Happy Birthday untuk anak-anak mama & baba. Moga anak-anak mama sentiasa dirahmati oleh Allah, membesar sebagai orang yang berguna, menjadi anak yang solehah dan anak yang bijak. Mama dan baba sayangkan kamu berdua kerana Allah. Mama doakan yang baik-baik sahaja untuk kehidupan anak-anak mama dunia akhirat.


12 December 2013

3rd Baby ~ 24 minggu


Alhamdulillah, usia 3rd baby memasuki ke 24 minggu. Lebih kurang sudah 6 bulan dalam rahim saya. Cepat kan. Saya pun rasa bagai cepat masa berlalu. Menjalani rutin harian seperti biasa, pergi kerja, balik kerja, uruskan keluarga, kerja-kerja rumah, dah besar pun perut. Saya dah start makan remedi Set Salindah B2. Setakat ini tiada apa-apa masalah kandungan, cuma berlebihan berat badan yang agak normal. Sebab tak lah terlebih berat banyak sangat. Keletihan ikut keadaan, bila buat banyak kerja sangat rasa letih sikit dan akan pulih bila dapat cukup rehat. Selainnya, masalah kejang urat. Yang ini memang dari zaman mengandung Fina&Fiqah agak susah untuk saya elakkan. Bila tidur dalam keadaan sejuk, tak letak minyak panas, agak senang diserang kejang kaki. Saya part yang ini memang surrender. Confirm meraung tengah-tengah malam bila kena. Sakit yang tak boleh tahan. Mungkin faktor utama sebab urat kaki saya akan timbul bila mengandung. Bila lepas bersalin, tak lah timbul sangat. Tak apalah kan, sekurang-kurangnya saya kena bersyukur sebab tak kena alahan teruk semasa mengandung. So, sabar ajelah. 
 
Dah rasa gerakan baby. Kadang-kadang mengeras dalam perut. Nak scan sebab nak tau jantina, tapi saya nak tunggu beberapa minggu lagi. Rasa-rasa macam baby girl jer. Tapi Wallahualam. Seperti anak-anak sebelumnya, kami suami isteri terima sahaja apa yang direzekikan. Asalkan sihat cukup sifat dan sempurna akalnya. 3rd baby, mudahan selamat mama lahirkan seorang lagi mujahid kecil ke muka bumi ini. Mama bersyukur dengan kehadiranmu di dalam keluarga kita.
 

Lukisan

Ini lukisan Fina malam tadi. Lepas lukis, siap color lagi. Nak gelak pun ada, tapi dari segi lain, lukisan ini berdasarkan apa yang Fina fikirkan. Fina ada Baba, Mama dan Fiqah dalam kehidupannya.

Mama, Fiqah, Fina & Baba

Lukisan dari hati.

Cuma di tahap usianya memasuki 5 tahun, Fina kadang-kadang tidak boleh beralah dengan adiknya. Mungkin kerana merasakan dirinya kurang perhatian dan akan cuba memberontak sekiranya tidak dapat apa yang dia mahu lebih-lebih lagi bila adiknya didahulukan. Kemahiran keibubapaan memang memerlukan kesabaran yang tinggi. Pendekatan ibu bapa sekarang amat berbeza dengan pendekatan zaman saya dahulu. Saya masih ingat masa kecil-kecil, ayah yang garang, rotan salah satu alat yang digunakan untuk umpan bagi saya adik beradik menjadi baik. Bila dengar motor ayah dari jauh dah berlari duduk diam-diam. Begitu disiplin yang tegas diterapkan semasa kecil. Saya tidak salahkan ayah, mungkin begitu cara pendekatan ibu bapa kita yang terdahulu.
 
Tapi lumrah lah, kanak-kanak sedang membesar, mana yang tidak buat hal. Mereka masih kecil dan memerlukan perhatian kita. Pendekatan sekarang pula anak-anak dilayan secara baik, tiada lagi rotan, pukulan. Kalau bebelan sesekali itu adatlah kan, cumanya memang tidak mudah untuk membesarkan seorang anak. Proses itu memerlukan perkara utama iaitu KESABARAN. Dan lagi satu, naluri keibuan sebagai seorang ibu ialah, tak apa kita yang marah jangan orang lain yang marah anak kita. Hidup ibarat lukisan, apa yang kita lukiskan itulah gambaran yang ada dalam diri kita. Jika baik dan indah lukisannya, maka tenanglah hati yang melihatnya. Begitu juga yang sebaliknya.
 
 

06 December 2013

Hobi


Selain daripada hobi bershopping apa yang patut, cerita pasal breast feeding, ada lagi hobi yang saya suka di usia 30an.
 
1st hobi - baking dan bisnes part time jual cupcakes online. Seronok dapat deco cupcakes yang comel-comel, lebih-lebih lagi untuk memeriahkan majlis hari jadi ataupun majlis pertunangan/perkahwinan.  Azcupcakes masih beroperasi seperti biasa, cuma saya terima tempahan untuk cupcakes mengikut kelapangan masa yang bersesuaian. Almaklumlah, part time bakers. Buat bila ada masa terluang.
 
Next, saya sangat suka mengumpul koleksi periuk - corning ware/giacomo/dll yang seangkatan dengan nya. Juga koleksi bekas-bekas lutsinar yang multi function. Boleh guna untuk kukus, hidang, masuk dalam oven. Bagai satu terapi tengok koleksi tu tersusun dalam almari. Almari dah penuh pun, jadinya hobi kena diberhentikan dahulu. Tunggu nak melancong ke Langkawi tahun-tahun akan datang, baru boleh fikir nak tambah apa yang patut.

Set terbaru yang  menambat hati. Tq hajjah tlg belikan.

Almari kesayangan dah penuh.

Begitulah hobi saya yang mengikut peredaran usia, yang penting kita akan dapat sesuatu kepuasan bila buat benda yang kita minat dan tentunya yang kita suka. Itu juga salah satu terapi yang boleh menceriakan kehidupan kita.
 

26 November 2013

Saya suka


Tajuk macam Mei Mei dalam siri kartun Upin dan Ipin.. Saya suka..saya suka..Sukalah mama F&F dapat pergi ke Maternity & Children Expo di Mid Valley Ahad lepas. Walaupun tau mesti ramai yang akan berkunjung, tapi saya tak mau lepaskan peluang yang ada. Lagipun kali terakhir datang ke sini masa Fiqah dalam perut, kali ini mestilah datang untuk turn adik Fiqah pula dalam perut.
 
Saya duk mencari barang-barang untuk persediaan BF 3rd baby. Walaupun barang besar seperti pam susu, cooler beg dan botol-botol susu dah ada dan masih boleh digunakan, tetapi kalau dah minat memang wajiblah terjah juga ke sana. Beli apa yang patut dan perlu sebagai tambahan, dan sudah tentunya dengan harga yang berpatutan serta menjimatkan. Saya suka lagi
 
Baba dan Fiqah ditugaskan untuk menunggu mama dan Fina masuk ke dewan pameran. Bukan apa, takutnya kepenatan pula kalau diorang tu ikut saya. Jadi tugasan yang mudah diserahkan kepada baba, untuk jaga Fiqah. Fina pula diberi tugasan untuk teman mama bershopping. So, hasilnya di Gerai Autumz, 10 biji botol susu, 2 kotak liner susu, simple cooler beg untuk ke taska dan nursing bra. Semuanya dengan harga discount! Haiyyaa..mau pengsan lorr..Sebab murah, saya suka. Next, Gerai Tommee Tippie, ada less 50% untuk semua botol susu, rembat 1 biji untuk 3rd baby. Nak merasa guna botol mahal. Padahal sebelum ini ok jer F&F guna botol susu biasa. Tak apa lah, mama yang nak kan. Kemudian, meneruskan shopping ke Butik Mumdreams - beli tuam baby, pilis dan tapel wangi untuk guna dalam tempoh berpantang nanti. Last ke Gerai Pureen, rembat lotion untuk strechmark. Ini boleh guna juga hingga lepas bersalin.
 
Lebih kurang 2 jam bershopping, mama pun balik. Settle dan time balik ternampak pula papan iklan kat luar jalan Mid Valley, ada Mom & Baby Expo awal tahun depan di PWTC. Ada hati nak pergi sebab boleh shopping baju baby pula time ni..Proposal dah hantar ke baba, harapnya tak kena reject.Ha2..Apa nak buat, dah isterinya minat saya suka bab-bab gini kan. Silalah layan ;)

25 November 2013

1 Tahun 11 Bulan



 
Hari ini genap Fiqah 1 tahun 11 bulan, menghampiri usia 2 tahun.
Insyaallah bulan depan nak sambut besday Fiqah dengan percutian keluarga sahaja. Tak larat mama nak buat open house.
 
Dah macam-macam Fiqah boleh buat :
Suka main dengan akak Fina, nyanyi dan ikut jer apa yang akak Fina nya suruh.
Kadang-kadang baik sangat, kadang-kadang suka buat akak Fina.
Suka mengadu -- " na buat...." (maksudnya : kak fina buat dia).
Semakin boleh bertutur perkataan-perkataan yang mudah, "makan,minum, main, mandi, baba, mama, ina, hello, milo, nak, saya, sayang" dan lain-lain perkataan.
 
dan Fiqah telah berhenti bf sepenuhnya.
 
Tamat sudah perjalanan bf saya untuk puteri kedua. Lebih kurang 2 minggu sebelum ini Fiqah dah berhenti menyusu. Mungkin perubahan hormon dan rasa susu ketika bersalin yang membuatkan Fiqah berhenti. Saya tak usahakan macam-macam, cuma saya cakap dengan Fiqah, Fiqah dah kena stop menyusu, perut mama ada baby. Lagipun ketika mengandung, nipple kita akan rasa kering dan pedih bila baby menyusu. Saya masih teruskan penyusuan dari bulan pertama mengandung hingga 3 bulan lebih. Ia, Allah jadikan ibu itu seorang yang kuat, tetap boleh menyusukan anak yang lain walaupun ketika mengandung. Kecualilah ada kompilasi ke atas kandungan dan atas nasihat doktor tidak boleh menyusukan anak, ibu kena akur dan ikut nasihat tersebut demi kesihatan ibu dan anak dalam kandungan.
 
Tips mudah untuk hentikan BF ialah dengan tidak menawarkan. Beri bila diminta sahaja. Bila anak dah besar, mereka akan makan dan minum pelbagai jenis makanan. Jadi tidak bergantung lagi sepenuhnya dengan susu ibu. Tetapi terpulang pada ibu-ibu, sekiranya terdapat persediaan dan kesanggupan (willing) antara dua belah pihak, penceraian susu ibu insyaallah akan dapat dilakukan dengan mudah.
Alhamdulillah, Fiqah boleh tidur dengan nyenyak hingga ke pagi walaupun telah bercerai susu. Tak bangun malam untuk minta susu formula. Mungkin sudah lupa dengan 'hee..hee.." dia dan dengan rasa seikhlas hati, mama halalkan setiap titisan susu yang telah mengenyangkan Fiqah dari hari pertama Fiqah lahir ke muka bumi Allah ini. Moga Fiqah menjadi anak yang baik, mengingati mama dan baba apabila Fiqah dewasa kelak. Walaupun Fiqah nak dapat adik, kasih sayang mama dan baba terhadap Akak Fina dan Fiqah masih sama.
 
Alhamdulillah..perjalanan bf saya berhenti setakat ini. Tahun depan akan dimulakan dengan perjalanan bf untuk 3rd baby kami. Moga dipermudahkan juga urusan yang akan datang.
 

07 November 2013

Anak Itik

Cuba teka siapa saya...
hi2...

 
Anak Itik Tok Wi
Mandi Dalam Kolam
Buat Apa Tok Wi
Ubat Limau Lelam

Sakit Apa Tok Wi?
Sakit Sendi Tulang
Ubat Apa Tok Wi
Ubat Sengal Tulang

v
v
v
v
v
v
Fina jadi si itik dalam kolam masa Hari Graduasi Taska Nasyrah Sabtu lepas.
 
 

01 November 2013

Muzium Kesenian Islam

1st time juga ke Muzium Kesenian Islam. Bayaran masuk sebanyak RM12 untuk dewasa. Kanak-kanak bawah 6 tahun masuk percuma. Sama juga seperti di Muzium TUDM, ramai rombongan budak sekolah yang datang. Ada 3 tingkat kalau tak silap. Tingkat bawah sekali ada pameran sempena 50 tahun Jubli Emas Tabung Haji Malaysia. Jadi pameran berkisar tentang pengalaman Haji di Makkah dan juga perjalanan rombongan haji sepanjang musim haji.

Tingkat satu Galeri Al-Quran dan manuskrip, galeri dunia Melayu dan galeri senibina. Tingkat dua pula galeri barang kemas, galeri senjata, galeri tekstil, galeri kerja kayu, galerai seramik dan galeri matawang dan cap mohor. Punya banyak galeri kan, macamlah boleh ingat semua, jangan risau, sebelum masuk ke tempat pameran, pelawat dibekalkan dengan pamplet/buku panduan Muzium. Jadi boleh refer kat situ untuk melawat kawasan muzium. Nak katanya, nampak mcm kecik jer muzium ini tapi bila dah berjalan, besar juga kawasannya. Dan yang paling penting, memang banyak info serta maklumat yang kita boleh pelajari bila tengok pameran kat sana.
 
Fina & Fiqah, orang sibuk tengok apa ada dalam muzium, diorang main kejar-kejar dua beradik. Almaklumlah, tak pandai lagi nak hargai seni kan. Masih kecil, jadi kalau masa akan datang ada rombongan sekolah ke sini, memang saya setuju sangat tempat ini menjadi salah satu tempat rombongan.





Paling saya suka ialah melawat di pameran Tabung Haji. Rasa teringin sangat sampai ke Tanah Suci untuk mengerjakan ibadah bila tengok dan belajar pengalaman para jemaah Haji ketika di sana. Insyaallah, suatu hari nanti, bila dah berkemampuan kami akan sampai dengan izin-Nya. Amin.
 
Tamat kisah muzium. Lepas ni ada cadangan daripada Baba untuk ke Muzium Tentera di Port Dickson. Ntah bilalah tu agaknya.

Muzium TUDM


Bangun pagi-pagi di hujung minggu, tiba-tiba abang bagi idea. Jom kita pi Muzium TUDM nak? Sebab tak ada plan dan tak pernah sampai pun ke Muzium TUDM, kami anak beranak pun pergi. Lebih kurang pukul 10 pagi sampai ke sana. (dah macam karangan sekolah lah pulak) Punya banyak bas sekolah yang ada, so, ramai lah budak-budak sekolah yang turut melawat muzium. Masuk percuma sahaja.





 
Muzium ni dah lama dibuka, dari tahun 1980an lagi. Cuma sekarang tempatnya macam kurang dijaga. Kalau masuk dikenakan sedikit bayaran, mungkin kawasan muzium dapat diselenggara dengan baik. Pendapat saya lah. Tapi budak-budak happy jer dapat tengok macam-macam jenis kapal terbang dan helikopter yang ada.
 
Next station :
 
MUZIUM KESENIAN ISLAM.
 
Lawatan sambil belajar untuk family F&F di hujung minggu. hi2.
 

23 October 2013

Kehadiran 3rd baby

 
3rd baby ~ 17 minggu
 
Panjang bayi anda sekarang hampir 13sm dari mercu kepala ke punggung dan berat sekitar 140g. Hampir semua rangka tulangnya berunsurkan rawan liat, yang akan mengeras kemudian. Satu bahan pelindung yang dipanggil myelin mula membalut saraf tunjang dengan perlahan-lahan.

*****************************************************************************************
Mengandung 3th baby tak lah sehebat auranya jika dibandingkan dengan anak sulung. Saya rasa semua orang begitu. Jika anak sulung, begitulah menjaga dan memanjakan diri bersungguh-sungguh. Tak larat, asyik nak tidur dan berehat. Yelah, tak ada gangguan lain. Kat rumah pun duduk berdua sahaja dengan suami. Bila dah masuk anak no. dua, gagahkan diri juga untuk menjalani aktiviti harian. Kurang sikit manja dan mengada-ngada, terutamanya untuk dilayan si suami. Kadang-kadang kat ofis, larat jer, bila balik rumah, tengok muka suami, semua kerja jadi tak larat nak buat.Ha2..pengalaman mengandungkan anak pertama. Memang mengagumkan. Dan nak makan apa sahaja, semua akan diperolehi dengan mudah. Padahal bukan ngidam pun, tekak terasa nak makan, dan cik abang pun rajin melayan. Ingat dahulu, abang sanggup temankan saya makan Pizza Hut kat Kajang masa mengandungkan Fina. Layan jer lah walaupun dia tak makan pun. Sekarang???? Ha2..tak kose dah nak melayan kan, kalau nak makan, adjust sendiri sahaja. Saya ok, sebab memang dah tau perangai abang yang tidak minat makan pizza ke, fast food ke, sebab itulah dia.   
Tapi bila dah masuk no. 3, hakikatnya memang tak reti nak rehat. Sebabnya dah ada dua orang Puteri yang nak dimanjakan dirumah. Jawabnya memang diri sendiri pun dari tak larat, terus jadi larat.  
 
Syukur Alhamdulillah, seperti pengalaman mengandungkan Fina dan Fiqah, kali ini saya tidak ada alahan yang teruk. Tekak boleh makan dengan selera, tidur pun nyenyak, badan pun tak letih sangat. Cumanya, awal-awal mengandung saya tidak boleh masak. Masuk 2 minggu tak masak kat rumah. Tak lalu dan nyampah pulak nak pegang kuali/periuk/senduk kat dapur. Ini kategori alahan juga ke? Lorr... Hari-hari cuti memasak dipenuhi dengan aktiviti makan roti atau buah sahaja waktu malam. Abang pula masak sendiri dan makan bersama anak-anak. Selepas 2 minggu, baru saya boleh masak seperti biasa. Dah hilang alahan malas memasak. Selainnya, saya amalkan ambil salindah untuk anak ketiga ini. Dan amalkan makan kurma setiap pagi serta minum air delima. Mengikut kawan baik saya, amalan minum air delima boleh elakkan baby kena sakit kuning. Jadi, untuk langkah awal, saya minum sahaja.  Masam-masam dan menyegarkan rasanya. Cuma kalau saya minum, saya tambah gula sikit. Baru sedap.
Cerita bab checkup pula, sekarang untuk first checkup akan set appointment untuk terus minum air gula dan ambil darah. Kalau tak silap untuk 25 ke 28 tahun ke atas. Kalau dulu-dulu, tunggu ada masalah baru ambil air gula. Sekarang awal mengandung dah kena minum air gula.  Itu memanglah pengalaman yang tidak seronok. Minum secawan air gula yang betul-betulkhaw rasanya. Nak muntah pun ada, tapi kalau muntah kena repeat lagi naya. Lepas minum air gula, tunggu 2 jam untuk ambil darah. Bab ni dah settle 10 hb Okt yang lepas. Dan Klinik Desa Rinching masih menjadi tempat temujanji pemeriksaan kesihatan saya untuk kali ini. Dengan layanan nurse-nurse yang baik dan tak lah ramai sangat orangnya. Masuk kali ini dah 3 kali saya buat checkup untuk 3rd baby. Insyaallah due date 3rd baby pada awal April tahun depan. Sempena bulan kelahiran baba dan sempena ulangtahun perkahwinan kami yang ke 7 tahun. Lorrr…7 tahun dah rupanya.. Banyak sungguh lorrrr tapi yang penting itulah kebahagiaan saya dalam hidup. Berkongsi hidup bersama pasangan yang ditakdirkan oleh Allah untuk saya dan memiliki cahaya mata penyeri kehidupan rumah tangga kami.

 

03 October 2013

3th


Alhamdulillah, rezeki dan anugerah dari Maha Kuasa.
Berusia 14 minggu.
Doakan kesihatan saya dan mujahid kecil ini.
Harapnya yang keluar nanti sama geng dengan Baba F&F.
Amin
 
14 weeks - babycenter.com

Kek Kukus

 

Lama tak buat projek bakeri, ini latest percubaan membuat kek. Ini Kek Pelangi Kukus, tapi saya jadikan gabungan vanila & coklat sahaja. Sesuai untuk minum petang, kenduri ataupun sebagai buah tangan bertandang ke rumah sanak saudara.
 
KEK PELANGI KUKUS (Sumber Google)
Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)
· 1 cawan mentega
· 1/2 cawan gula kastor
· 3 biji telur
· ¼ cawan susu pekat
· ¼ cawan serikaya
· 1½ cawan tepung gandum
· 1 sudu kecil serbuk penaik
· 1 sudu besar koko
· 1 sudu kecil vanila
· Sedikit pewarna merah jambu, hijau, kuning, ungu, jingga
Cara
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.
Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik.
Bila sebati, bahagikan kepada 7. Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko.
Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak.
Tutup dngn aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.

Ini pula versi cupcakes untuk model-model azcupcakes - Fina & Fiqah.
Cupcakes yang comel, senang untuk dimakan oleh kanak-kanak. Dihiasi dengan coklat chip dan deco candy.
 
Sedap sangat sampai makan cup nya sekali..hi2..

Lawak pula tengok gambar F&F ni. Sebenarnya mereka pun dah kurang minat kek dah, sebabnya mama diaorg selalu sangat buat kek. Dah muak lah tu. Tak apa lah, mama suka&belajar buat kek pun sebab senang nak buat Kek Birthday untuk puteri-puteri mama tiap tahun kan.
 

02 October 2013

Fina Fiqah

Berdiam diri bukan bererti sepi, cuma tiada kesempatan masa dan kurangnya aura mengupdate blog.  Tunggulah waktu rajin yang tiba-tiba datang, barulah boleh menggerakkan jari jemari menaip dengan lajunya. Patutlah saya tidak ditakdirkan menjadi seorang penulis, kalau tidak, memang lingkuplah sebab tak ada penulisan baru.

Kali ini nak update cerita Fina dan Fiqah. Nak cerita apa lagi kan, tentunya cerita dua orang puteri yang semakin membesar. Lorrr...dah besar rupanya anak-anak mama.


Fina :
4 Tahun 10 bulan.
Suka mewarna, menulis, menonton vcd cerita karton. Sekarang dia suka tengok cerita Barbie. Hari-hari nak tengok cerita Barbie.
Makin petah bercakap tapi masih pelat lah akak Fina ni.
Mengekalkan tahap kemanjaan sebab anak sulung kan, tak boleh adik lebih daripada dia.


 
 
 
Fiqah:
1 Tahun 9 bulan
Boleh dah cakap sikit-sikit. Fiqah kurang pelat macam akak Fina.
Suka makan pisang emas, sehari 3 biji pun boleh.
Pandai nyanyi lagu Burung Kakak Tua.
Gigi masih belum penuh.
 
 
 


18 September 2013

Hari Sukan


Beberapa minggu lepas, Fina ada Hari Sukan di Bangi, Selangor. Gabung dengan beberapa taska di bawah cawangan Nasyrah. Seronok sangat dia dapat pergi. Walaupun panas, tapi dia tak letih pun. Kanak-kanak tengah membesar, mana tau letih. Ikut jer cakap teacher nya. Saya teman masa perbarisan sahaja pagi tu, lepas tu bagi je teacher-teacher uruskan acara mereka. Lagipun Fina lebih berdikari bila tak nampak muka saya dengan abang. Saya duduk jer kat tempat duduk atas stadium.
Mula-mula sampai, daftar nama. Berkumpul di bawah khemah dan selepas itu beratur untuk perbarisan antara taska. Ada bacaan doa, bacaan ikrar, nyanyian lagu Negaraku, Lagu Merdeka dan Lagu Hari Raya. Fina dah pandai nyanyi lagu " berlalulah sudah ramadhan, sebulan berpuasa...la..la..la..." dah habis raya pun masih nak nyanyi lagu raya.
Tengah ready untuk acara perbarisan keliling padang.


Beratur-beratur semua.

Acara sukan diasingkan ikut usia kanak-kanak. Fina masuk 3 acara - musical chair, susun kuih raya dan kutip bendera Malaysia.
 

Badge untuk acara yang menang, No 1- kutip bendera dan No.4- Susun kuih raya
 
 
Fina menang 2 acara. Susun kuih raya dengan kutip bendera. Ini sukan pertama Fina dan sudah tentu menjadi kenangan yang terindah dalam kehidupan sebagai seorang kanak-kanak.
 

Gambar Raya F&F

Sebelum Hari Raya Haji berkunjung tiba, saya kongsikan dulu dua keping gambar F&F di pagi Raya Aidilfitri tahun ini.

Abang Kudip, Fiqah, Kak Ya, Anya, Raissa & Fina


Tengah cari-cari  gambar raya, terjumpa pula gambar Fiqah masa dia kecil-kecil. Bambam juga walaupun tak semontel Fina. Ini masa dia 5 bulan. Sekarang dah berlari dah.

Serius nya muka Fiqah....

23 August 2013

Susu

Fiqah dah masuk 1 tahun 8 bulan. Target untuk fully bf Fiqah masih diteruskan. Cumanya dah tak dinamakan fully bf lah sebab waktu siang Fiqah minum susu formula. Bila saya dah balik kerja ataupun cuti hujung minggu, Fiqah direct bf. Cerita bab susu formula, Fiqah tak nak jenis perisa asli. Dia minum yang perasa coklat sahaja. Selepas dia reject EBM saya 2 bulan yang lalu, saya beli susu perisa asli, itupun suruh teachernya campur dengan vico, baru dia nak minum. Kalau tak, dia tak nak minum. Selainnya saya bekalkan dia dgn air kotak, vitagen, nutrigen. Cuma sekarang bila dia dah boleh minum susu formula, saya tak bekalkan air-air sampingan tu.
 
Fiqah sejak-sejak sebelum raya dia bila nak bf dia nyanyi - HE" HE" HE"HE". Ada irama dia. Lembut je minta. Fiqah malam bf dalam 3 kali. Tapi sekejap je lah. Bila saya dah cakap, 'sudah', dia terus lepas dan tidur semula. Makan memang dia minat, semua dia nak cuba makan. Latest dia suka makan pisang emas. Ada sekali tu, sampai 3 biji dia telan. Buah epal dan oren pun dia minat. 
 
Apapun alhamdulillah, saya bersyukur kerana sampai ke tahap ini. Mama halalkan semua susu yang mama bagi Fiqah. Moga Fiqah menjadi anak yang solehah dunia akhirat. Amin.

22 August 2013

Cerita Raya 2013

Salam Syawal.
Lor, baru jer seronok cuti lama-lama tak payah keja, dah sampai ke pertengahan Syawal. Raya tahun ini kegilaan mengambil gambar sudah berkurangan. Hingga gambar di Hari Raya Pertama keluarga, tunggu ihsan makngah untuk emelkan gambar tu. Ada dalam kamera makngah jer. Jadi n3 kali ini tiada gambar dilampirkan.Tahun ini kami bertema rona jingga.

Seperti kebiasaan, pagi-pagi yang lelaki ke Masjid untuk solat Aidilfitri, yang wanita menyiapkan keperluan anak-anak di pagi Syawal. Usai makan pagi, kami sekeluarga bersalam-salaman. Tahun ini cukup korum kami empat beradik -along-kakngah-saya-yana. Tahun depan, raya berduaan lah umi dengan ayah di kampung jika dah turn semua di tempat lain.

Menu :
Rendang ayam pencen
Lemang
Kari Kambing
Nasi Impit
Kuah Kacang

Lepas settle bersalam-salaman, kami pulang ke kampung ayah dan arwah mak di Selandar. Raya belah sana pula. Tempat pertama : ke rumah nenek Sarah, kemudian, ke rumah Maklang Ina, next rumah Paklong Tanduk, last sekali ke rumah Mak Tua. Malamnya balik ke Semenyih sekejap sebab ada perkara yang perlu diselesaikan. Ada orang tu terlupa sesuatu.
Selesai hari pertama Syawal.

Hari kedua Syawal:
Pagi hingga petang ada sedara mara umi dan adik beradik ayah datang beraya di rumah. Petang lepas Asar balik kampung di Selandar semula. Tak habis raya lagi rumah mak saudara. Mula-mula pergi rumah Makngah Senah, kemudian rumah Makcik Noi dan singgah rumah mak tua kejap malamnya bertandang kerumah Mak Itam. Semuanya adik beradik arwah mak, mak-mak saudara saya. Kat rumah Mak Itam, berkumpul dengan Makteh dan juga Kaklong AG yang juga adik arwah mak. Jumpa sepupu-sepupu yang lama tak jumpa. Masa saya kecil-kecil dahulu, selalu cuti sekolah tinggal di rumah Kaklong AG di Alor Gajah. Seronok dapat berkumpul ramai-ramai.

Hari ketiga Syawal:
Pagi semua orang tak ada kat rumah sebab beraya. Along & family dah balik raya kedua ke rumah mertua. Kakngah raya belah suaminya pula, umi dan ayah juga awal pagi dah keluar beraya belah family umi. Tengahari kami anak beranak ke Bahau, lunch di Marrybrown. Itu je yang bukak. Petangnya pula ke rumah kawan baik saya Suzi di Felda Raja Alias Serting 4. Ini memang tempat wajib kalau saya beraya di Negeri Sembilan. Kawan baik dari zaman sekolah form 4. Lepas tu kami ke rumah kawan baik lagi seorang - Nazrah. Adik dia yang kakngah tu kawin. Tak dapat datang hari langsung raya keempat sebab kami sekeluarga ada program lain. Makan malam kat sana. Punya jem jalan kat Batu Kikir tu. Al-maklumlah ramai yang balik kampung.

Hari keempat Syawal:
Belah pagi keluarga belah Paklong Tanduk (abang ayah) datang dari kampung. Sila jangan pelik mendengar nama itu. Sebabnya saya pun tak tahu dari mana asalnya gelaran 'tanduk' tu. Tengahari lepas tunggu Along & family dari Bukit Puchong, kami ke Melaka Wonderland. Rombongan keluarga yang lama ditangguhkan. Dah berkumpul semua, dan memandangkan tiket pun nak expired hujung Ogos ini, kami adik beradik bermandi manda di sana. Ini kiranya gathering kedua selepas bergathering awal tahun dulu ke Kuala Selangor. Selepas ini insyallah kami akan bergathering di Morib pula. Seronok sungguh anak-anak bermain air. Lagipun tak ramai sangat orang, jadi boleh main puas-puas. Cuaca pun elok sahaja, tak panas sangat walaupun kami sampai seawall 2.30 petang di Melaka Wonderland. Terjumpa pula member sekolah lama dulu – Suzilena (tak ingat dah eja nama dia macamana) Ramai dah anak dia. hi2..Borak-borak kejap. Duk Melaka je dia. Ini orang sekampung dengan kawan baik saya – Syikin. Orang Palong. Dah penat-penat main air, semuanya ada acara sendiri. Saya ke rumah mak tua, tidur di kampung. Kakngah balik lembah, Along balik ke rumah mertua semula. Dah selesai semua acara raya.
Hari kelima Syawal:
Berangkat balik ke Semenyih. Berehat-rehat di rumah untuk menghabiskan sisa-sisa cuti raya yang tinggal.

01 August 2013

Ramadhan

Masuk ke hari-hari terakhir Ramadhan. Sudah 23 Ramadhan. Begitu pantas masa berlalu. Macam lagu Raihan dan Mambai .......
                Masa yang pantas berlalu
                Hingga tak terasa ku berada
                Di bulan Ramadhan semula
Rupanya sudah di penghujung. Alahai, sebak pula di hati. Minggu lepas kami sekeluarga balik berbuka puasa di belah mertua saya di Setiu Terengganu. Balik 4 hari. Sepatutnya kami balik awal Ramadhan, tapi kesibukan masing-masing terutamanya baba F&F membuatkan kami mengubah perancangan balik ke pertengahan Ramadhan. Alhamdulillah, sempat berbuka puasa dengan keluarga belah suami. Dan tahun ini turn berhari raya di Negeri Sembilan saya suka!. Sudah ada jemputan  perjumpaan kawan-kawan sekolah yang berbelas tahun tak jumpa di FB pada Raya Ketiga. Dan mungkin Raya Keempat nak pi berendam di Melaka Wonderland yang kuponnya expired hujung bulan ini. Entahlah, begitulah beberapa perancangan yang sebenarnya tidaklah ditetapkan jadi ke tak lagi. Kata hanya merancang, jadi ke tak, tak tau lah.
 
Oh ya, tahun ini pendekatan shopping raya diambil secara last minutes. Minggu ini baru nak pergi beli kelengkapan raya untuk Fina & Fiqah. Tak ada bajet khusus, apa yang rasa perlu, beli sahaja. Yang tak perlu, tak payah beli. Bab biskut raya pulak, tahun ini saya berjaya buat 2 jenis biskut - biskut nestum & biskut suji. Tapi macam tak larat jer sebab kekurangan kakitangan. Fina pun tolong gitu-gitu jer. Jadi saya mengambil keputusan untuk membeli biskut raya di Tesco. Kerepek-kerepek telah selamat dibeli. Kelengkapan di rumah tiada penambahan. Gunapakai sahaja barang yang sedia ada. Cuma projek untuk membersihkan rumah secara besar-besaran akan diadakan minggu ini juga. Semua nak buat minggu ini, entah larat ke tidak. Kalau tak larat, balik dari cuti raya lah baru diuruskan apa yang patut.
 
Jalan TAR????Mungkin tidak ada dalam senarai tempat shopping saya. Sebabnya tak larat nak bawa dua orang puteri yang tak reti duduk diam ke tempat orang sesak. Silap-silap hilang pula anak saya. Tak apalah, beli di mana-mana asalkan apa yang dihajati akan didapati.

Selebihnya bersedia untuk pulang ke kampung sehari sebelum Hari Raya. Insyaallah.

Exam


Sebelum al-kisah akak Fina tidak direkodkan, sebelum mamanya makin mengurangkan aktiviti mengemaskini n3 blog, eloklah saya mengambil sedikit masa untuk update cerita result exam Fina.
Dah lama dapat result, lebih kurang 2 bulan. Mula-mula dia nampak patung pengantin di pasar malam. Dia nak sangat patung tu, saya cakap, kalau Fina nak, kena masa periksa kat sekolah dapat nombor 1. Sebab sebelum ini dia nombor 10, jadi saya tak kisah dia dapat ke tak. Alhamdulillah, bila dapat result, dia dapat nombor 2. Terkejut mama dia..hi2..Macamtulah anak-anak, bila dapat keputusan baik, kita pun tumpang gembira. Tahniah Fina. Walaupun Fina dapat nombor apa pun, mama tetap sayangkan Fina.
Fina kat rumah rajin mewarna. Tapi hobi yang masih dikekalkan ialah tengok kartun lawan-lawan. Terutamanya Power Rangers. Berulang-ulang VCD tu dia tengok. Dah 4 tahun 8 bulan Fina. Makin besar anak mama. Macam-macam ragam, macam-macam kerenah, begitu menguji kesabaran kami baba dan mamanya, tapi itulah realiti sebuah kehidupan. Anak-anak melengkapkan kehidupan kami, tanpa mereka, tidak berseri hidup kami sekeluarga. Dan abang selalu cakap, budak-budak biasalah, bila kena marah, dia buat semula. Dah memang fitrahnya begitu. Saya cuba untuk menerapkan rasa untuk kurang marah terhadap anak-anak, memang betul dengan statement MARAH ITU MUDAH. Tetapi kesan daripada kemarahan itu yang SUSAH untuk dipadamkan dalam hati. Moga Allah mengurniakan saya puteri-puteri yang menjadi penyejuk hati, menjadikan saya seorang ibu yang terbaik untuk anak-anak saya.

16 July 2013

Ramadhan 2013

Sedar tak sedar telah menghampiri 7 Ramadhan. Begitu pantasnya masa berlalu. Ada yang diberi peluang untuk meneruskan Ramadhan tahun ini, dan tidak kurang juga ada yang telah dipanggil menyahut Pencipta sebelum pun sempat melangkah ke bulan yang mulia.
Al-Fatihah untuk semua yang telah pergi. Syukur kerana kita masih diberi kesempatan dan peluang tahun ini. Moga Ramadhan kali ini menambahkan lagi ketakwaan kita terhadap-Nya.
 
Saya meneruskan rutin harian seperti biasa, cuma waktu bulan puasa, saya menukar waktu kerja. Masuk awal, 7.30 pagi, jadi boleh balik awal 4.30 petang untuk elakkan kesesakan lalulintas. Dan tentunya seperti target setiap Ramadhan, saya ingin memasak sendiri juadah berbuka puasa untuk keluarga saya. Alhamdulillah, setakat 7  hari ini, saya berjaya memasak menggunakan air tangan sendiri. Dan kemeriahan berbuka puasa, ditambah dengan anggota kecil keluarga kami - Fina dan Fiqah. Start semalam kami berbuka puasa, bentang tikar di bawah. Susah nak makan bila di meja makan. Acik Fiqah sibuk nak berpangku, join makan sekali. Manalah mamanya nak kenyang.
Saya belum pecahkan rekod mengunjungi bazar ramadhan, teringin gak pergi, cuma bila dah siap-siap  masak, letih lah pulak. So, tugas mengunjungi bazar Ramadhan diserahkan kepada abang. Dia boleh beli kuih-muih atau air untuk topup juadah berbuka kami.
 
Tak ada apa yang berbeza, rutin yang sama, aktiviti yang sama cuma yang berbeza ialah penambahan amalan untuk Allah SWT. Selamat berpuasa, salam Ramadhan.

08 July 2013

Fiqah 1 Tahun 6 Bulan


Fiqah dah 1 tahun 6 bulan ++.
 
Banyak yang dia dah pandai buat sekarang :
 
  • Pandai nak ikut baba bila tengok baba keluar dari pintu rumah.
  • Buat-buat nangis.
  • Suka ckp "akit"(sakit), tunjuk kat kaki, kat tangan.
  • Bila cakap "cantiknya baju Fiqah", suka sangat dia, sambil goyang-goyangkan badan.
  • Bila tanya "siapa buat baby?", dia tunjuk kat baba atau akak Fina.
  • Nak ikut akak Fina main basikal kat luar. Tapi bila naik basikal, tak bergerak pun dia atas basikal tu.
  • Boleh faham arahan ringkas - masuk baju kotor dalam bakul, hantar botol susu ke sinki, suruh cuci tangan. Bab ini akak Fina memanglah suka, dia yang arahkan adik dia ambil itu ini.
 
Dah reject EBM saya, hanya minum air susu kotak/milo/nutrigen/vitagen. Kes Fiqah sama dengan Fina dahulu. Dia hanya nak minum susu ibu direct dengan saya di rumah. Kalau di taska, kuat makan, tapi tak nak susu yang saya pam. Dengan itu, saya dengan ini mengisytiharkan bahawa saya telah berhenti mengepam susu di ofis. Tetapi masih direct BF di rumah. Alhamdulillah, dah tak perlu risau stok susu lagi. Dan yang paling penting, tak risau masalah kurang susu di bulan Ramadhan. Terima kasih Allah kerana mempermudahkan urusan saya. Ada lagi 5 bulan untuk saya capai target saya. Walaupun tidak lagi mengepam, saya cuba untuk meneruskan BF Fiqah untuk tempoh masa ini. Jika ada ibu yang ada kes sama macam saya, tak perlu risau jika anak reject EBM. Lagipun anak dah pandai makan, dan tidak semestinya mereka hanya perlu bergantung kepada susu ibu sahaja. Ini berdasarkan pengalaman saya. Lagipun Fiqah dah tukar di bahagian todler di taskanya. Dia lama duduk bahagian baby. Mungkin persekitaran taska seharian yang membolehkan Fiqah bercampur dengan kanak-kanak yang lebih besar, membuatkan dia tidak mahu minum dalam botol lagi. Dan mungkin juga faktor pemakanan yang diambil, jadi dia lebih banyak makan/minum alternatif lain selain susu ibu. Apapun, saya bersyukur kerana saya sampai ke tahap ini. Sekurang-kurangnya saya telah berusaha sehabis baik untuk memastikan target penyusuan selama usia 2 tahun anak saya tercapai.
 

11 June 2013

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails