06 August 2010

Info

Sedikit info yang saya google (tak ingat dari blog mana) dan simpan pada tahun lepas sebagai persediaan BF ketika berpuasa :
Antara makanan yang patut kita elakkan ketika berpuasa adalah:
Caffeine,
Chocolate
Citrus fruits (limau, anggur),
Carbonate drinks
Makanan pedas
Kurangkan makan daging sebab daging mempunyai banyak lemak.
Elakkan kobis and telur sebab makanan ni menghasilkan gas.

Semasa puasa and time sahur banyakkan makanan2 yang memberi khasiat. Antaranya:
Banyakkan minum susu.
Amik alternatif lain, banyakkan makanan2 yang berkalsium seperti kacang, brokoli, sayur2 hijau, Yogurt, ikan, soya, tofuu, cheese dan lain2.
Makan makanan yang boleh tambah darah macam bayam.
Kurma.
Jus Buah-buahan
Nasi/mee/kuey teow
Air yang mencukupi.
Sebelum tidur malam tu, kita boleh makan makanan berfiber. Untuk membekalkan tenaga.. :)
Selain tu, kita teruskan makan-makanan yang membantu menggalakkan susu. Senang citer makan makanan yang berkhasiat setiap hari dan JANGAN TINGGALKAN SAHUR.
Amalkan Surah al-Baqarah ayat 60 dan Surah Hujurat. Baca lepas tu sapukan kat B kita. Selain tu, masa dah nak imsak, kita baca Surah Al-Kauthar, minum seteguk air. Sambil berdoa minta kurangkan dahaga dan bertenaga untuk meneruskan puasa.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails