16 August 2010

Sejak dua menjak ni, saya ada hobi baru ~ suka cari resepi-resepi, dan bila ke kedai buku, beli majalah/buku resepi. Bila masuk bulan Ramadhan ni, lagi bersemangat nak cuba resepi-resepi baru. Kalau masa zaman saya kecil-kecil dulu kami sekeluarga akan makan kuih muih atau masakan berasaskan mee/bihun/kuetiaw dan malamnya selepas Tarawih baru makan nasi. Makan untuk alas perut dulu, baru makan yang berat. Abang pula, jenis yang tak kisah. Semua masakan saya abang makan, cuma bila beri komen tu kenalah komen yang membina (mood nak selamat, abang jawab no komen). Maklumlah, saya ni tak dapat terima kritikan ikhlas. Kalau cakap tak sedap, confirm saya tak nak masak lagi. Tak patut kan saya. 3 buku baru resepi yang menjadi koleksi saya setakat hari ini.



Saya sedang berusaha gigih untuk mencuba resepi-resepi terbaru. Sebenarnya, bila kita masak ikut resepi ni, memang gerenti jadinya dan PASTI SEDAP. Cuma kejap-kejap nak belek dan baca buku resepi, kejap-kejap nak refer resepi tu. Baca banyak-banyak kali pun tak ingat dalam kepala. Mula-mula nak cuba, macam gitulah. Bila dah 3-4 kali memasak, pasti kita rasa diri sehebat chef la pula.

4 comments:

  1. ye, aku pun macm tu. suka masak tp bila ada kritikan xleh terima dan tak nak masak lagi hehee ingat kan aku sorg jahat macm tu.tapi senang je nak tau ada komen atau tidak, suami aku akan kerap minum air wawawa confirm xsedap heheee

    ReplyDelete
  2. ikien, yelah, kite ni penat2 masak.kenalah bagi semangat sikit. kdg2 kita makan sedap je, tapi tak kene kat tekak hbby..wah, pandai la ko nak tau komen ikhlas masakan ko eh. abg aku lak, kalau tak sdp, dia mkn slow2 jer..pastu kunyah punya lama nak habiskan makanan tuh..hi2, takpe,yg penting tak leh complain TAK SEDAP!

    ReplyDelete
  3. buek cam ayh...

    sodap mkn bnyk
    xsodap mkn sikit

    wah.. buleh la buek rmh mengango thn ni
    hahhaha!!!

    ReplyDelete
  4. ngah, asalkan kenyang. kot buat open house, ko dtg tlg kupas bawang eh..hi2..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails